'; Klima – på liv og død | SnowCHALLENGE
Jippi! Vært klar for SNOW CHALLENGE i mange år. Er født med ski på beina. Født til å bry meg om klima. Fra Molde. Konkurransekjører fra 80tallet. Skitrener i Oslo i -90. Fokus på klima og miljø de siste 20 år. Vil jeg lykkes med en 360 i mars?
Min utfordring
Vise livsglede i og med SNØ. Klimamirakler i fart! Inspirere! Skrive hver dag.

Nå har vi vært gjennom noen hektiske dager her i Møre og Romsdal. Vi har denne helgen opplevd en storm og en redningsaksjon. Viking Sky, Hustadvika og Molde har vært på nyheten. Alle overlevde, alle ble reddet, da de store bølgene opp mot 20 meter høye fikk 2 båter til å havarere.  Det var på livet løs, og nesten som er mirakel at dette endte godt. Frivilligheten fikk ros, uten den ingen redning. Samarbeidet mellom offentlig beredskap og  Røde Kors, Norsk Folkehjelp, helikopterpiloter, bussjåfører, politi- og brannvesen, hotell og sykehus, klesbutikker og apotek, pressefolk og ordførere – alle var på jobb!  – alle var på vakt!  – alle gjorde sitt beste!   

Viking Sky kom trygt til Molde havn, og 1300 mennesker ble reddet. Stormkaos i livsfarlig. 

Så! Hva er sammenhengen med Prosjekt: snø og Climate Challenge? I løpet av disse snart 30 dagene så har min forståelse endret seg. Blitt ennå mer nøyaktig. Viktigere!
I min «ski-stamme», så ja  – folk er opptatt av snø og klima, men folk flest er ikke opptatt av poesien i snø og jakten etter mer snø for å dyrke skigleden.  «Å elske snø»  er mer et utsagn som betyr «naturen betyr mye for meg».  Å være i naturen er helse og rekreasjon.  Kulde, snøstorm, vinter er for de fleste en situasjon der det er best å være innendørs, der det er godt og varmt, med talglys og peiskos. Trygghet. Lunt. Ufarlig.  

Samtidig med denne stormen her på vestlandet, så har det vært en syklon i den sørlige delen av Afrika.  4 land har blitt rammet. 500 000 mennesker i nød. 

Mange millioner rammet. FloodList.  Krise. 

Fordervelse.  Ingen ressurser for sivilt beredskap. Ikke overskudd av frivillige til å hjelpe til.  Nødhjelp og katastrofe.  Millioner av mennesker hjemløs. Avlinger ødelagt. Dyr dør. Vannkilder udrikkelig. Pest og kolera. Samfunn i krise. Ingen rike redere til å betale, ingen forsikringsselskapet til å dekke skadene.

Så om dette ikke er nok.  Oversvømmelser skjer også i US. “a bomb cyclon”.  Sjekk denne video fra Mid-West USA flooding!!!  

Klimaendringene er NÅ!!! Right NOW!!

Det er dette som er klimaendringen konsekvenser.  Sterk vinder. Mer vann. Brutale krefter som ødelegger.  Dødskamper. Det føles nesten umulig å gjøre noe når de sterke vindene begynner «å brøle».  Vi mennesker blir små.  Når temperaturen på havet øker, så er det dette som skjer – hele vannets økosystem på den store planeten får konsekvenser som vi, mennesker, har liten sjanse til å påvirke. Ingen sjanse til å stoppe, eller forhindre.  Naturen er bare brutal og sterk, og ustoppelig! Det hjelper ikke å plukke plast eller å romantisere om SNØ og vår norske folkesport.

Å slukke branner, og reagere på kriser, det klarer vi. Vi kan mobilisere når vi må. Vi vet nå at klimakrisen er en sakte og usynlig kraft, som bare plutselig slår til. De store KRISER blir presenterte  som er væremeldingsvarsel på nyheten, og vi beskuer mennesker som kjemper med livet som innsats mot naturens krefter.

Jeg skulle nå virkelig ønsket at vi klarte å mobilisere frivillighetens kraft til å gjøre noe. Nå!  Denne helgen har det blitt bevist at vi ALLE, fellesskapet, kan hvis vi vil – og hvis vi må.  

Tiden er nå inne for å brette opp armene.  Klimakrisen er her.  Vindene, vannmassene, tørkene, brannene, snøstormene er skremmende.  Det handler om liv og død, det handler om å møte de brutale utfordringene som forskere faktisk har skissert vil komme.  Ungdommer forlanger lederskap, de er redde for framtiden.  Vi bør alle være redde.  Nå er tiden inne for å samarbeide, vi må møte framtiden med EKSTREMT smarte løsninger.
Nå trenger sørlige Afrika vår assistanse.  La oss glemme snø og klimaendringer.  Nå er det alvor.  

HØR PÅ UNGDOMMEN! Hør på de som er for svake til å rope om hjelp!  

Jeg kjenner meg modigere.  Det er på tide å gjøre ennå mer!   Om du er mer interesse for de siste nyheter fra 

the State of the Global Climate based on data provided by National Meteorological and Hydrological Services (NMHSs)