'; Kildesortering utenfor Oslo | SnowCHALLENGE
Jeg er en 23 år gammel skikjører som jobber i Oslo Vinterpark som shaper. Jobben min går ut på å bygge og vedlikeholde terrengparken. Og du finner meg stort sett i anlegget hver dag!
Min utfordring
Jeg ønsker å utfordre meg selv til å kildesortere alt avfall de neste 30 dagene!

Nå er jeg tilbake i byen igjen etter en helg på Lillehammer. Snøscooterkurset gikk veldig bra, og det var morsomt å få lære noe nytt, gleder meg til å kunne gå kjøre rundt i anlegget når jeg jobber istedenfor å måtte gå opp bakkene til tider!

Men det visste seg at jeg hadde god grunn til å bekymre meg anngående utfordringen min på tur. Det startet jo allerede ikke så lovende på toget da jeg fort innså at de kun skilte mellom flasker og restavfall. Så jeg tenkte la gå og tok med meg alt utenom en panteflaske videre og krysset fingrene for at det var lettere å ordne opp i på hotellet.

Men der var det heller ikke muligheter for det, heller ikke i resten av Lillehammer. Men spesielt på hotellet syntes jeg det var litt rart, med tanke på at det virket som de hadde mye fokus på klima og miljø ellers. De anbefalte f.eks. å takke nei til roomservice og vask av håndklær ved mindre det var nødvendig, og oppfordret også til å spare strøm ved å skru av lys når man ikke var i rommet osv. Så da syntes jeg naturligvis det var litt ergelig at det skulle være så vanskelig å kildesortere på et ellers klimavennlig hotell.

Etter å ha snakket med noen venner derifra viste det seg jo at kildesortering ikke har nådd Lillehammer ennå, og de har rett og slett ikke infrastrukturen som trengs for å få det til i motsetning til hva vi har her i Oslo. Det er synd, og jeg måtte nesten bare ta nederlaget. Det var dessverre ikke så gunstig for meg å ta med en hel helg med søppel hjem til byen, når jeg allerede hadde dårlig plass i baggasjen! Men til gjengjeld merket jeg at det fikk meg til å være ekstra bevisst på hva jeg kjøpte av matvarer. Det var jo selvfølgelig ikke lett å unngå avfall og emballasje, men jeg syntes at jeg kom meg gjennom helgen med overraskende lite avfall liggende igjen i søppelkassa på hotellet!

Jeg kom i prat med en kompis av meg fra Stavanger om hele opplevelsen og hvordan jeg syntes det var rart at en by med så mye vinterkultur som Lillehammer ikke hadde fått dette på plass ennå. Og han fortalte meg at i Rogaland hvor han var fra. Har de nå fått på plass en maskin/robot som sorterer restavfall fra plastikk og metall slik at du egentlig bare sorterer matavfallet fra resten av søppelet. Også gjøres blant annet restavfallet om til salgbart materiale og energi. Samtidig som det gjør kildesortering mye enklere!